Assalamualaikum Beijing

31 Mart 2016 Perşembe

İnstagramın keşfet üzerinden yaptığı baskılara dayanamayarak modaya uydum ve Endonezya yapımı Assalamualaikum Beijing  izledim ve (şahsım adına) anladım ki bu kadar ısrarın bir sebebi varmış. Filmin senaryosu ve bir yere kadar olan diyalogları oldukça basit (o yer ise aşağıdaki resimle başlıyor) aslında basitten kastım olayların çok çabuk ilerliyor, bağlanıyor olması basitten ziyade akıcı desem sanırım daha iyi ifade etmiş olacağım . Tek cümle ile özetlemem gerekirse aslında her romantik İslamcının ayy uyy diyerek izleyeceği cinsten Romantik bir film diyebilirim bkz.

Eveet, eğer bu resmi beğendiyseniz direk filme geçebilirsiniz (:

Dediğim gibi film gayet güzel, akıcı. Giriş, gelişme, sonuç ve Elhamdulillah mutlu son. Başta kızların esas oğlanla ilgili o kadar çabuk havaya girmelerine pek anlam veremesem de o kadar ağır ilerleyen ve mutsuz sonlu, hatta sonsuz İran filminden sonra pek iyi geldi. Aslında muhtemelen filmi bu kadar beğenmeyecektim  ta ki sonlarına doğru kendime dair şeyler bulana kadar. Yine filmin başlarında verilen kızın muhabir olması, ve köşesinde gezi yazıları yazması, tabii bunun için gezmesi, fotoğraf çekmesi de benim filmde ayrıca sevdiğim ayrıntılardı. Filmi izlerken gitmiş kadar olmasanız da pekine şöyle bir göz atıyor ve kültürü ile ilgili birkaç şey öğreniyorsunuz. Pekine mi yerleşsek? dedirten şöyle bir sahne bile vardı.






Filmin konusuna gelirsem aslında konusundan önce filmde geçen çin efsanesini kısaca anlatalım. Filmde de geçen çin efsanesine  göre Yunan isimli köyde Ashima adında bir kız yaşarmış sadece yüzü değil aynı zamanda kalbi de çok güzelmiş bu kızın. Ashima köyde yaşayan Ahei adındaki genci severmiş ve Ahei de onu. Sonraları söz sahibi bir yöneticinin oğlu olan kötü kalpli Achie  Ashima ya aşık olmuş ve ikisini ayırmaya and içmiş. Ashima yı kaçırmış adamlarına ise bütün köyü katletmelerini emretmiş. Ahei hep Ashima yı aramış durmuş. Ashima ise en sonunda üzüntüsünden bir kayaya dönüşmüş.Film aslında bu efsaneyle birlikte yürüyor senaryo bundan ibaret değil  ama efsaneye bağlı diyebiliriz.


 ::::  Asmara  genç muhabirdir evlenmek üzereyken nişanlısının onu aldattığını öğrenir ve düğünü iptal eder çalıştığı gazete onu Pekin e transfer eder. Burada gazete için Assalamualaikum Beijing adında gezi yazılarını kaleme aldığı bir köşe yazmaya başlar. Gazete ona Pekin i gezebilmesi için bir rehber ayarlar fakat rehber ilk gün gelmez bunun üzerine Esma kendisi gezmek için yollara düşer bindiği otobüste  diğer yolculara ineceği durağı sorarken Chung Chung :) yani Zhong Wen ile tanışır aslında tam olarak tanışamazlar ama kader onları tekrar bir araya getirecektir. Zira Zhong Wen tur rehberliği yapmaktadır. Kader onları tekrar karşılaştırır ve Pekin i birlikte gezmeye, birbirlerini tanımaya başlarlar. Aralarında farketmeden bir bağ oluşur fakat Asmara müslüman bir bayanken Zhong Wen hiçbir dine mensup değildir. Aşkları ise bundan çok daha başka bir sınavla sınanacaktır.


Aslında paylaşacağım daha fazla replik vardı spoiler olmasın izleyip öyle görün diye eklemiyorum ama şunları olsun paylaşayım:

  • Asmara'nın yakın arkadaşı çok tatlı değil miydi mimikler, hareketler, replikler ^.^ ayrıca başta paylaştığım evlenme teklifinden sonra eşinin yaptığı şu yorumu çok beğeneceğinize eminim.





İzlenebilir akıcı, güzel bir film, üstelik muhafazakar bir film, üpüstelik romantik  ee daha ne olsun diyorsanız iyi seyirler. Selamlar benden @bitutamani

6 yorum:

  1. Ağlattı...Tavsiye için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. bu kadar net nerden izlediniz linkide ekler misiniz yazinizda

    YanıtlaSil
  3. Bende bu filmi yine tafdi.com üzerinden izledim gerçekten çok beğendim.

    YanıtlaSil
  4. Her ne kadar basit replikler ve basit bir konu olsa da, ilk defa endonez yapımı böyle bir film izlediğim için beğendim. Ayrıca ülkemiz adına utandım. Endonezyalılara imreniyorum :)

    YanıtlaSil