Sorara'yı Taşlamak (2008 ABD)

25 Mayıs 2016 Çarşamba

Sorara'yı Taşlamak (Süreyya'yı Taşlamak, Süreyya nın Gözyaşları) üzerine bir kaç kelam edeceğim. Filmi aslında bir İran filmi sanıyordum fakat değilmiş film ABD yapımıdır. İran asıllı* Amerikalı yönetmen Cyrus Nowrasteh tarafından 2008 da çekilmiş. Çokça ödül almış bir film. Gerçek bir hikayeden esinlenen film aslında Freidoune Sahebjam adlı romancının aynı isimli kitabından uyarlama. Hal böyle olunca sırf bu yüzden "Buyur buradan yak, bakalım İslamı nasıl kötüleyecekler?" diyerek başta ön yargı ile baktım filme. Beklediğim kadar kötü çıkmasa da önyargımda haklı çıktım. (bakınız film afişindeki KevinMc ye ait ilk film yorumu)
Şöyle ki: filmin bana göre konusu namuslu bir kadına atılan iftira ve sonrasında gelenler oysa ne eleştiriler ne izleyici yorumları hiçte öyle söylemiyor. Bu yüzdendir filmi  izlemeden önce "zina üzerine iftira"yı değil neredeyse yalnızca adını bildiğim recmi araştırdım, soruşturdum. Hal böyle olunca filmi izlediğimde asıl suçluların İslam, şeriat değil Müslüman kimlik altında uçkuruna düşkün sapkın bir koca ve kendini molla diye tanıtan bir müsveddeden başkasının olmadığını gördüm. Lakin bırakın recm i İslam ı kötülemek için en ufak şeyleri bile sebep gösteren kimselerin akbaba gibi beklediği günümüzde film tam anlamıyla "tehlikeli sular". Misal İslam ı hiç tanımayan uzaktan yakından alakası olmayan bir şahsiyet yalnızca bu filme bakarak İslam a karşı kolayca çeşitli ön yargıya varacak belki nefret bile edecektir. Hatta İslam usüllerine göre erkeklerin affedilip yalnızca kadınların recm edildiği kanısına varması muhtemeldir. Zira film belki alttan alta bu amaç için yalnızca kadın üzerinden gitmektedir.
Filmin konusuna gelirsem: 1986 da İran'ın bir köyünde geçen olayda Süreyya'nın recm edilişi anlatılıyor. Süreyya namuslu bir kadındır. Kocası hapishanede gardiyanlık yapmaktadır. İdam kararına engel olması karşılığında bir suçlunun küçük yaştaki kızını almak için onunla anlaşmıştır. Bu sebeple karısı Süreyyayı boşamak istemektedir. Fakat nafaka vermeyi kabul etmez. Süreyya ise nafaka olmadan çocuklarına bakamayacağından boşanmaya yanaşmaz. Bu sırada köyde Haşim adında bir adamın karısı ölür Haşim in zihinsel engeli olan bir oğlu vardır. Süreyya'yı oğluna ve Haşim e para karşılığında yemek yapması için ikna ederler. Süreyya namusuyla Haşim in evine gidip gelmekteyken başka hesaplar içinde olan kocası iftiranın fitilini ateşler olaylar bir anda Süreyya nın recm kararına kadar ulaşır.  Film ayrıntılara takılmaksızın öyle hızlı ve yalın ilerliyor ki nasıl bitti anlamıyorsunuz. Hatta o denli  yalın o denli yalın ki evli kadın zina etti hop iki şahit tamam recm nokta bitti. Hooop hop hop! böyle bir şey yok orada duracaksınız evet filmde suçlular insanlar olsa bile ihale  yine İslam a kalıyor ve siz işte tam orada duracaksınız bakınız "Mükemmel olan müslümanlar değil İslamdır!" işte bu noktada filmin çok eksik olduğunu düşünüyorum Bunların dışında film gerçekten çok gerçekçi ve çok acıydı, oyunculuklar cidden ödüllüktü, çok çok iyiydi. Özellikle Süreyya nın halasını canlandıran Shohreh Aghdashloo nun oyunculuğuna laf söylenemez. Kısacıkta olsa Person of İnterest dizisinde severek izlediğim Jim Caviezel de filmde Freidoune adındaki gazeteciyi canlandırıyor.
Size tavsiyem eğer recm hakkında bilgiye sahip değilseniz filmi izlememenizdir. Zira araştırdım ve gördüm ki bu filmin ötesinde Recm olayı mütevatir sünnetle sabittir. İnkar edilemez. Lakin asla ve asla bu filmde olduğu gibi bir şey değildir böylesine baştan savma ve oldu bittili bir iş hiç hiç değildir. Koşulları ve tatbiki kısasın ki kadar zor, ince ve ayrıntılıdır. Rica ediyorum iyice araştırmaksızın bir film sebebi ile Recm yoktur, Recm de neymiş veya İslam işte böyle vs gibi cümleler kurup, yorum yapmayın. Sünnet, hadis kabul etmiyorsanız orası ayrı o halde sizinle benim aramda zaten bu konu üzerine tartışacak bir şeyimiz yoktur. Postu bu güzel iki kare ile bitireyim. Selamlar benden.


7 yorum:

  1. İran iran Türkiye irana döner diyenlere sebep yapılmış yine bir film.Lanet olsun sizin algınız islama çamur atmanız dinim islamda o kadar güzel şeyler var ki sizin işiniz gücünüz nerede insanları soğutacak şeyler varsa onlarla oynayın durun.Kimin elinden çıktığı belli olmayan filmler sonra da verilen ödüller dimi..Lanet olsun yetti islam düşmanlığınız keşke silahla tankla tüfekle savaşsanız ama en güzel silahınız bunlar rabbim yar ve yardımcımız olsun küfüre karşı bize yardım etsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diger yorumunuzu yanlislikla sildim cok haklisiniz madem buna engel olunamiyor o halde gercek Islami yansitan filmlerin daha da cogalmasi gerekiyor Allah sayilarini arttirisin, selam ile.

      Sil
    2. Hollywood öncülüğündeki Batı Sineması İslam ve İran aleyhinde birçok film yapıyor ve kendi filmlerine ödül verip reklamını yapıyorlar. İşin üzücü tarafı ise Türk geçinen medyanın ve sinema salonlarının da bu tür filmler ve reklamlar ile dolu olması. Ancak iş İran ve diğer İslami ülkelerin sinemasına gelince bu ülkelere ambargo uygulanıp filmlerinin hiç gösterilmemesi..

      Yani, Amerika ve Hollywood şeytanlığının gereğini yapıyor. Peki ülkemizdekilere ne oluyor da Tahran, Kuala Lumpur vb. İslami sinema merkezlerini değil de Hollywood'u kıble ediniyorlar anlamıyorum.

      Her neyse.. Bence bu tür İslam düşmanı yapımı propaganda filmler yerine; İslam ülkelerinden, özellikle sinema konusunda öncü olan İran'dan filmler izleyin derim. "Elma ve Selma", "Altın ve Bakır", "Rüsvai", "Allah Yakındır", "Melekler Hep Birlikte İner", "Davul Dengi Dengine", "Sitayiş" gibi nice güzel yapım var. Teşekkürler. Selametle.

      Sil
    3. Önemseyip yorumladığınız için öncelikle teşekkür ediyorum. Söylediklerinize aynen katılıyorum, bu filmi banaİran filmi önermemi isteyen bir arkadaş önerdi. Kendisi Altın ve Bakır ı izlemiş sonunun açık kalmasına sıkılmış. Çoğu insanın İran filmlerinden sıkılıyor olması sanıyorum bu yüzden. Mutsuz da olsa bir son,mümkünse mutlu bir son.Hwood insanlara işte bunu vaadediyor. Bunun yanında bugün kimse Kaplumbağalarda Uçar daki gerçekleri bilmek istemiyor. Kimse altın ve bakırdaki muhabbet, sevgi, şefkat ve sabırdan oluşan helal olan aşkı istemiyor. Muhafazakar bazı kimseler dahil, kimse Allah yakındır'ı Heiran'ı Baran'ı izleyip mahremle, flörtle, tesettürle ilgili yasakları hatırlamak istemiyor. Hal böyle iken zaten ahlaksızlığın mimarı olan medya zaten işene gelen şekilde talebi karşılıyor. Dediğim gibi ben ismine bakarak ilk başta filmin İran yapımı olduğunu sanmıştım fakat izlemeden önce yaptığım ufak bir araştırmayla ABD yapımı olduğunu öğrendim. Yine de izledim ve açıkçası izlediğime hiç pişman değilim zira internette bu film üzerine ne muhabbetler dönüyor bir bilseniz. Okuduğum yorum ve eleştiriler yabancılara ait değil bizim insanımız tarafından yapılmış. İlk önce hiç yazmamayı düşündüm fakat sonra niye yazmayayım ki dedim ve yazdım. Söylediğiniz bütün İran filmlerini izledim Rüsvai hariç. Hatta daha saymadıklarınızı da. İzlemediğim pek azı kaldı hiç bitsinler istemiyorum ama maalesef sayıları çok çok az. Allah yar ve yardımcımız olsun, bizleri doğru olana iletsin ve böyle filmlerin (İran, Tayvan, Endonezya) sayısını çoğaltsın. Selam ile.

      Sil
  2. tepkim size değil filmi yapanlara...

    YanıtlaSil
  3. öncelikle selamun aleyküm. bu filmi ben yıllar önce izlemiştim ve bir kaç kez daha izledim. Hak verdiğim yerlerde var yalnız takıldığım nokta mütevatir hadis sünnet olduğunu nerden duydunuz yada okudunuz. recm ile ilgili efendimizden günümüze rivayet edilen bir kaç olay var ama ihç birinde bizzat efendimizin recm ettiği yada teşvik ettiğine şahit olmadım. beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. cevabınızı bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve aleykum selam, blogda kucuk bir problem var cevap yazamiyorum o yuzden buradan yazmak istedim ben filmi izledikten sonra bizzat arastirdim yanlis bilgi vermemek adina El Sabuni nim ahkam tefsirinde genis yer verilmis Recm konusuna, rivayetleri oradan okuyabilirsiniz. 👋

      Sil