Şşh Kizlar Bağirmaz 13' İran

23 Şubat 2016 Salı



Beynim kalbim ve ben İran filmi izleyecegimiz vakit çokta kasmayiz nitekim İran filmidir yani oyle ay mutlu bitsin ya!- gibi bir beklentiye girmez sonunun mutsuz veya ucunun açik oldugunu bilir oturur adam gibi dumduz izleriz lakin bu kez oyle olmadi bkz. #ŞşşhKizlarBagirmaz
yine yurek deşen bir İran filmi bu kez "Allah im ne olur bu sefer..." dedim durdum. Sonu mu bilmem şimdi size ne desem? ne desem spoiler olacagim en iyisi mi sonundan degil kendisinden bahsedeyim.
Bilmem filmin isminden bir seyler cikarabildiniz mi malesef bende hic o onceden tahmin etmeli film zekasi yok  hoş sikayetcide degilim nitekim boyle daha zevkli oluyor. (Son ana degin umit var oldugumdan midir, gercekleri kabul etmek istemedigimden midir bilmem.) Evet sizlerin anladiginiz ya da suan itibari ile anlayacaginiz uzere filmin konusu cinsel istismar. Çocuklariniza çiglik atmayi ogretin diyorlar ya hani uzmanlar iste tam bunun uzerine. Bu olaylarin her gun bir yerlerde yaşaniyor olmasi mi daha aci.  Bu itibar, elalem ne de der mevzusu yuzunden yaşananlarin saklanmasi mi bilemedim ama o adami kisas ile astilar ya içim sogudu cidden! Ne de guzel astilar. Kanimca avukatin yaptigi son savunmada toplumun, ailelerin dolayli yoldan bu suça ortak olduklarini soylemesi filmin varolus sebebini tam anlamiyla acikliyordu. "Gercek suclu/suclular kimdi?" Oyunculuklar, senaryo muazzam. Zaten kendisi birçok odulun sahibi olan 13' yapimi #şşşkizlarbağirmaz i izlerken dakika sikilmiyorsunuz. İran filmi sevmem demeyin bu farkli, izleyin.
Filmi kisaca ozetleyecek olursak:
-Şirin birkaç saat sonra evlenecektir dugun fotograflari cekilirken bir aksilik yuzunden oradan ayrilir dondugunde elleri ve gelinligi kanlar icindedir o bir adamı öldürmüştür. Bu suçun sebebi, Şirin'in kâbus dolu çocukluğunda gizlidir. Sır düğümleri bir bir çözülür ve asıl soru ortaya çıkar: "Gerçek Suçlu Kimdir?"-
Selamlar benden. @bitutamani

6 yorum:

  1. Haksızlık etmeyin bence. Sonu mutlu biten İRan filmleri de çoktur. Örneğin "Davul Dengi Dengine"yi izleyin bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben genele bakarak yorumladım diyelim hem öyle bitmesinden hiç şikayetçi değilim yanlış olmasın. Bol bol mutlu sonla biten film var izlemek isteyene. Henüz izlememiştim şimdi çok mutlu oldum izlemediğime tavsiye için teşekkür ederim selamlar.

      Sil
  2. Hangi siteden izlediniz acaba? Biz türkçeye çevrilmiş halini bulamadık..

    YanıtlaSil
  3. İran filmlerinde dublaj bulmak pek mümkün olmuyor ama eğer altyazılı istiyorsanız ben Yenikaynak.com dan izledim/izliyorum. Selamlar.

    YanıtlaSil
  4. Feray sonunda kurtuluyor mu kısas mı uygulanıyor onu anlmdm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonu yok yani açık nasıl istiyorsanız öyle düşünebilirsiniz. Nitekim adam komadan cıkadabilir öledebilir vs vs.İran filmleri böyle olur genelde, selamlar.

      Sil