Arkadaşımın Evi Nerede- Cennetin Çocukları- Serçelerin Şarkısı

27 Mayıs 2015 Çarşamba

Her bünyenin kaldıramayacağı derecede kült, insanı çileden çıkaran ve çoluk çocuk her ama her bünyeye iyi gelecek yoksa hala izlemediniz mi? li iki güzel yapım.
İlk olarak:


Arkadaşımın Evi Nerede?-Khane-ye doust kodjast?


Bir Abbas Kiyarüstemi filmi. Hatta kendisi yönetmenin Köker Üçlemesinin ilk filmiymiş. Ben bundan sonrasını izlemedim. Filmin Konusu: sekiz yaşındaki Ahmet in yanlışlıkla sınıf arkadaşının defterini alıp eve getirmesini farketmesiyle başlar. Arkadaşı daha o gün ödevlerini üst üste yapmadığı için öğretmen tarafından azarlanmıştır.  Ahmet in arkadaşının kendisi yüzünden bir daha azarlanmasına gönlü razı olmaz defteri arkadaşına ulaştırması gerektiğini düşünür. Fakat Ahmet yan köyde oturan arkadaşının evinin nerede olduğunu bilmemektedir. Buna rağmen yola koyulur ve evi aramaya başlar
Çocukcağız kendini öyle paraladı öyle paraladı ki ya hu sen yapıversene bu günlük ödevini dedim durdum. Ayrıca filmden sonra bir hafta Namatzade* yi sayıkladım durdum. Küpkült çoook kült ve İran filmlerini seviyorsanız buyurun izleyin.
İkinci ve üçüncü cağnım filmler yukarıda da yazdığım gibi çoluk çocuk her ama her bünyeye iyi gelecek miss gibi filmler bkz:


Cennetin Çocukları- Bacheha-Ye Aseman


Trt sağolsun izlemeyen kalmamıştır herhalde bu güzelim filmi. Çoğu İran filmini aksine bir başı-sonu olan yani belirli bir olay üzerine işleyen nadir filmlerden. Bir  Majid Majidi filmi bkz.CennetinRengi
Filmin Konusu na gelecek olursak: Fakir bir ailenin çocukları olan Ali ve Zehra isimli iki küçük kardeşin öyküsünü anlatıyor. Kız kardeşinin ayakkabılarını tamirciden getirirken kaybeden Ali, kendi ayakkabısını onunla ortak kullanmak zorunda kalır. Babalarının öfkesinden çekindikleri için durumu ona anlatamazlar, zaten anlatsalar da babaları yeni bir çift ayakkabı alamayacak kadar yoksuldur. Filmin tanıtım sloganında denildiği gibi onların bu küçük sırrı artık en büyük serüvenleri olacaktır.
Filmde, okula giden iki kardeş ayakkabılarını değişerek giymek zorunda kalırlar. Zehra, dersten erken çıkar. Ali ile bir sokak arasında ayakkabılarını değişirler. Ali koşarak gittiği halde hep derse geç kalır ve azar işitir. Bir gün üçüncülük ödülü spor ayakkabı olan yarışmaya girmeye karar verir. Amacı üçüncü olup kazandığı ödülü Zehra'ya vermektir. Ayarlamaya çalışsa da birinci olur ama ayakkabıyı alamadığı için çok üzgündür.  

ve son olarak:


Serçelerin Şarkısı- Song of Sparrows

Yine çoğumuzun TRT sayesinde izlediğimiz bir başyapıt, yine bir İran filmi
Filmin yönetmeni Cennetli güzel filmlerden tanıdığımız Majid Majidi. Filmin konusuna gelirsek: Devekuşu çiftliğinde çalışan Kerim, devekuşlarından birinin kaçması sebebiyle işinden olur. Kızının işitme cihazı için Tahran sokaklarında dolaşırken, yaşadıklarının sonucunda, Kerim’in bütün hayatı değişmeye başlar. Filmde İbrahim Tatlıses in türkülerini duyunca şaşırmayın sevinin gülümseyin.   Serçelerin Şarkısı’nda çoğu İran filminin başrolu Mohammad Amir Naji nin canlandırdığı Kerim’in gündelik hayatını, geçim derdini, ailesiyle yaşantısını anlatıyor. Hala izleediyseniz hemmencecik izleyin. Selamlar benden.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder