Sağlıkla beslenmek

18 Haziran 2018 Pazartesi

Ben bu konuda uzman biri değilim bu yazıyı yazmamdaki amaç tecrubelerimi sizlerle paylasmaktan otesi degildir. Bunları uygulamak zorunda değilsiniz ben yazdım diye kesinlikle inanmak uymak zorunda da değilsiniz. Kaynakları tarıyabilir arastırabilir dogruya erişebilirsiniz. #Uzmanlıkdeğiltecrube

Beslenme nasıl duzeltilir, neden zayıflayamıyorum, niçin çocugum olmuyor, kanser neden grip gibi turedi?
İlk olarak sunu aklinizdan cikarmakla ise baslayin. Aman sekerden cipsten hazir yiyecekten kim ölmüş." ve su soylemleri de acilen terk edin "en iyisini sen yapiyorsun aslinda , biz yiyoruzda ne oluyor, birakmak lazim ama olmuyor." Eger zorunda olsaydiniz bal gibi olurdu. Allah sizleri zorunda birakmasin ama yapilan arastirmalar bir yana 3 yillik deneyimim ve Allah in ayeti gosteriyor ki bkz. Necm39: "Ve doğrusu insana da kendi (emek ve) çabasından başkası yoktur." işin özü: Siz kendinizi korumazsaniz onleminizi almazsaniz Allah sizi korumaz. Cok uzgunum bu hayatin gercegi. Su duayı 1000 defa okuyun ve hastaliktan kurtulun gibi seyler belki cok cok alim zatlar ve kalbini Allah a adamis takva sahipleri icin gecerli olabilir lakin bizler gibi cogunlukla isi dustugunde Allah i hatirlayan kimseler icin ne yazik ki oturup gokten mucize beklemekten otesi degil. Kaldi ki Allah Peygamberi Hz Eyub e sifayi suyu sebep kilarak vermis. Oyleyse duayi asla kucumsemeyerek sebepleri siraya dizmek bence sifanin anahtaridir.


Hazır duadan bahsetmişken konuya nebevi: peygamber tıbbından giriş yapalım ki saglık dediğinizde bugunun tıbbı da aslına uzaklasmıs olsada İbni sina ile Nebevi tıbba dayanıyor. Nebevi tibbin ilk basamagi koruyucu hekimliktir. Koruyucu hekimlik insanin hasta olmadan onlemini almasidir. Az yemektir, sağlıklı yemektir. Hadisi serifte soyle der: "Ademoğlu midesinden daha şerli bir kap doldurmamıştır. Ademoğluna belini doğrultacağı kadar birkaç lokma yeterlidir. Eğer daha fazla yemek istiyorsa, (midesini üçe ayırsın), üçte biri yemek, üçte biri su, üçte bir de nefesi için.”[Ahmed (4/132); Tirmizî (2381); İbn Mace (3349)] Goruldugu üzere işaret edilen: her hastaligin basinın beslenme bozuklugu, yeme alışkanlığı ve fazla yemek oldugudur. Ne alakası var diyenler lütfen okumaya devam edelim çunku cok alakası var en basitinden dizel ile çalışan arabaya benzin koydugunuzda ne olur bir düşünün vucudunuzun yakıtı da yiyeceklerdir. Siz ona sindiremediği enerjiye dönüştüremediği şeyler gonderirseniz zamanla farklı yerlerdinden arıza verecektir.
Nebevi tipta ikinci basamak: dikkat ettiniz ama yine de hasta oldunuz-> oyleyse perhiz*. Beslenmeyi duzeltme. İşte olay bu perhiz. Bozulan saglıgı hastalık sebeplerini ortadan kaldırarak iyişetirmek yemeyi dıuzeltmektir.

Ucuncu basamagı da yazalım burada dursun: ilac tedevisi o da tabiki sentetik ilaclarla degil kainat eczanesinin nebatatlarindan faydalanarak yapilan ilaclar. Yani bitkisel bile olsa ilac tedavisi son asama oysa modern tipta doktora gidersiniz ve size hemen bir recete yazar ustelik sentetik ilaclarin bir tarafi onarirken diger tarafi bozmasi kacinilmazdir. Ornegin otoimmun bir rahatsızlıgınız varsa eger kar zarar yapılarak bagısıklıgınızı baskılamak adına kortizon denen illet bir şey kullanılır. Cunku gunumuz tıbbı bu hastalıkların sebebini bilmez siz ama gecirgen bagırsak diyecek olursunuz o ilaç mumessilleri ile anlaşmışcasına afedersiniz lafı agzınıza tıkar ve elinize receteyi tutusturur. Kortizon hayat kurtarmadıgı gibi ilerleyen donemde kendimden biliyorum: kemik erimesi, katarakt, kemil iliğini tutma, şişmanlık, ödem bunalım vs vs bir sürü yan etki yapar. Modern tıp hastalık sebeplerini ortadan kaldırmaz aslında hastalıgın sebebi pek umrunda da değildir o sebepleri üstünü ortmeye ve bastırmaya bakar. Halbuki bu bastırdıgı sey vucudunuzun kendi lisanı ile size gönderdiği bir s.o.s. tir. Siz bunun şimdi buradan üstünü ortersiniz yarın gozunuzden cıkar. Orayı öretersiniz sonra ayagınızdan iliğnizden psikolojinizden cıkar ve tıpta size tam olarak tedaviye cevap vermiyor denilir. Siz yıllarca vucudunuzun aramalarını mesgule atarsanız o yıllar sonra sizi engeller. Bu yuzden hastalık sebeplerini ortadan kaldırıp sifa sebeplerini sıraya dizmek gerekir. Yazdikca konu dallanip budaklaniyor toparlamak adina su sekilde ozetleyelim

Her hastaligin sebebi yanlis ve asiri beslenmedir. Sunnete uygun beslenmek saglikli beslenmek ve yeteri kadar beslenmek hastaliklarin onunu kesecektir. Eger cok ciddi bir rahatsizliginiz yoksa vucudunuz kendisini onarabilir sekilde yaratilmistir sadece onu rahat birakmaniz gerekir
Buraya kadar bizi ilgilendiren noktaya donelim nereden baslayacagınıza:

1Eger herhangi bir rahatsızlıgınız yoksa oylese ilk adımı uygulayacaksanız. Yani Koruyucu hekimlik: Hasta olmadan onlem almak cok cok ama cok onemlidir. Bu gercekten zor bir karar yani hasta olmadan beslenmeyi duzeltmek ama hasta olmaktaktan zor değil bana gelmez bana olmaz demeyin gec olmadan saglıgınızın kıymetini bilin. Fıtrata uygun, kan grubuna gore ve saglıklı dogal beslenerek hastalıklara sebebiyet vermemek koruyucu hekimliğin en onemli basamagı. Eğer bilindik bir rahatsızlıgınız yoksa bu yasam tarzını yavas yavas hayatınıza sokmanız daha kalıcı ve uygulanabilir olacaktır. Bunun için ilk once glutenden ziyade hayatınızdan hazır gıdaları cıkarın daha dogal ve sağlıklı beslenmeye gayret gosterin fire vermemeye calısın azimli olun. Yine bilinen bir rahatsızlıgınız yoksa cok abartmamak kaydı ıle bence arada kendinizi odullendirebilirsiniz bağırsaklarınız, vucudunuz bunu tolore edecektir. (Asla abartmayın!) Dogal ı nereden bulacaksınız? Bulmaya cabalayın internet ortamında her sey mumkun, bulmak eskiye nazaran daha kolay %100 dogal olup olmadıgını bilimezsiniz deneyerek deneyimleyin aramaya devam edin kotunun iyisini tercih edin.

Sonrasında alerjiniz olup olmadınğına bakın bunun için birçok pinner test mevcut yanı alerjinizin olup olmadıgını olcen intolerans, alerji testleri lakın bunların sonuclarının guvenirliği hala tartısılıyor. Üstelik ücretleri de az buz değil ama siz bunun yerine kendinizin doktoru olup eliminasyon testi uygulayabilirsiniz boylece daha kesin sonuclar elde edebilirisiniz. Nasıl mı yapılır google sorunuz. Ya da basitce tıktık Sadece gluten değil farklı seylere de alerjiniz olabilir mesela karabiber, ya da laktoz yanı süt sekeri ki bu durumda süt ve urunlerini de terketmeniz gerekir ya da fıstık fındık vs vs.

Bu asamadan sonra  cok ciddi bir hastalıgınız ya da belirtiniz olmamasa bile  gec olmadan şeker ve gluten i hayatınızdan cıkarmanız gerektigini unutmayın. Bunun için hasta olmayı beklemeyin. Halsizlik, bas ağrısı, hazımsızlık, ishal, kabızlık, kronik yorgunluk, tatkı krizleri gibi velirtileriniz varsa bunlar gluten ve sekeri terketmeniz için yeterli sebeplerdir.  Seker konusu ile ilgili olarak 2004 yapımı izlemesi oldukca eglenceli "The Sugar Film" i muhakkak izlemenizi oneririm. Sizi guzelce yureklendirir bilinçlendirir.

2.Eger herhangi bir rahatsızlıga sahipseniz  ikinci adımı uygulamalısınız. Kullandıgınız ilaçların yanında doktor onermese bile dogru perhizi yapmalısınız.. Bakınız bitkisel takviyelerden ilaçlardan bahsetmiyorum. Doğru saglıklı beslenmeden bahsediyorum. Doğru beslenme, perhiz nedir her hastalıga, fıtrata, ınsana gore degişse bile genel olarak basta herkesin yapması uygulaması gereken gluteni, sekeri, hazır gıdaları kesmektir. Mesela margarin denen yagın hayatınızda olmamasıdır.
Sonrasında yukarıda bahsettiğim testi uygulayarak, neye alerjinizin oldugu neyin sizi hasta ettiğini tespit etmeli ve buna gore beslenmelisiniz


Usenmeyin, ertelemeyin, vazgecmeyin! Yediklerinizden, size emanet edilen bedenden, saglıktan hesaba cekileceğinizi unutmayın. Ne bulursanız yemeyin. İçinde alkol ve ya domuz olmayan her sey helal midir, saglıklı mıdır? arastırın. Çogunlugu musluman olan memlekette uzerınde helal yazan her sey, markette satılan her urun helal midir, saglıklı mıdır sorgulayın. Ben günümüzün imtihanının bu oldugu kanaatindeyim varlık içinde, bolluk içinde, çeşit içinde yokluk. Bilgiye ulaşmak bu derece kolayken kaynaklar bu derece cokken arastırmaktan vazgecmeyin kolaya kaçmayın.

Bunlarin disinda ee hepsini Allah yaratmadi mi neden boyle diyecek olursaniz size atladiginiz su noktayi hatirlatirim. Sizin bagirsaginiz ilk insanin bagirsagiyla ayni degildir. Hz Adem hazir islenmis gidalar seker vs tuketmiyordu. Yedikleri gdo lu degildi. Kimyasal ilaclar kullanmiyordu bagirsaklari ve tum vucudu Allah in yarattigi gibiydi oylsa gecen yillar ve degisen yollar gdolar, ilaclar, cevresel faktorler vs vs bizi aslimizdan farkli bozuk* hale getirmistir. Dolayisiyla bozulan bagirsaginizla dogal gdosuz bugday da yiyemezsiniz.

Sağlıgın beslenme yüzünden bozulduguna kanaat getirdiyseniz ve doğal beslenme, beslenme, gluten bağısak gibi konularda daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız. Hepsi aslında apayrı ama aslında birbirine bir o kadar baglı bu parçalar hakkında (ben burada hangisinden bahsetsem ne kadar bahsetsem yarım kalır) bir kaç baş kaynak kitap yazayım sizler alıp okuyun ve doğru, tam bilgiye ulaşın. Belki zaman zaman ayrı ayrı bagırsak gluten seker vs uzerine ayrı postlar atarım ama siz usenmeden bu kitapları edinip ayrıntılı bilgi sahibi olun.


1.Genel olarak saglikli olmak ve saglikli kalmanin beslenme ile ilgisi uzerine Aidin Salih in "Gercek Tip" bini muhakkak edinip okumalisiniz HER EVDE bulunması gereken bir kaynak oldugu kannatindeyim. Kimi yerler uc gelebilir katilmayabilirsiniz ama bence kesinlikle okumalisiniz. Sadece beslenme degil islami, sunnete uygun nasil yasarsiniz tam bir rehberdir. Kitaba muhalefet: "Aclik nedir ne sacma sey." diyenler 2016 yilinda Nobel Tıp odulunu kazanan hucre biyologu Yoshinori Ohsumi nın aclik hucreleri yeniliyor isimli çalışmasını google dan inceleyebilirler.

2. Ahmet Aydın "7 den 70 e Taş devri diyeti" beslenme alışkanlıkları ve bilimsel gercekler üzerine okunması gereken bir başka kitap.

3. Kan grubuna göre beslenmeyi konu alan MAli Bulut un "Can bogazdan çıkar." kitabı yine beslenme yanlışlarını ve kan grubunuza gore beslenmenın onemini anlamanız beslenmenizi duzeltmeniz için çok iyi bir rehber.

4. Umit Aktaş ın Diyebet ve Zayıflama kürleri kitabı iyileşmek isteyen her tip2 diyebet hastasının zayıflamak ve sağlıklı beslenmeye nasıl gireceğini bilmeyen her insan için okuması ve uygulaması gereken bir kitap. İlk once sizi diyete ikna ediyor sonrasında 90 gun boyunca uygulayabileceginiz günlük reçeteler sunuyor.

Zaten dogal besleniyorsanız ve daha cok Gluten ve bağırsakla iligi aydınlanmak isterseniz ayrıca şu kitaplar çok çok faydalı olacaktır.

5.Tahıl Beyin- Tahıl Beyin Yasama Planı/ David Perlmutter

6.Beyinde ararken bağırsakta buldum- Serkan Karaismailoğlu

7..Büyüleyici bağırsak- Giulia Enders bu kitapların neredeyse tumune Kitapyurdu.com babil.com idefix.com gibi sitelerden ulamanıs mumkun.

8.Sufi tıbbı daha manevi ve dogal receteler sunan bir kitap çok çok severim.

9."İnsan vucuduna seyahat" ve "Son nefes havaya karısmadan" saglıkla iligi otobiyografik iki kitap daha duygusal ve ruh doyuran cinsten.


İnstagramdan bilinçlenebileceğiniz güzel tarif ve alternatifler bulabileceğiniz tam takip etmelik hesapları da suraya bırakalım:
@badeninsekeri       www.badeninsekeri.com
@pinoeatshealthy
@semanınsaglıklımutfagı
@yasamkocuayse.k
@portakalagaci
@fitmuhendisce
@begenilenlezzetler
@saglıklıtarifler
@mutfaktayusufvar

Hastalanmamak aslında kısmen sizin elinizde umarım  sebepleri sıraya dizer  hastalık nedir hiç bilmezsiniz. Hasta olmak kaderinizse bile yarın Allah size sordugunda verecek cevabınız olur.  Saglıklı sıhhatli mutlu gunler ömürler dilerim.

Gercek tıp ile ilgili görüşlerim ve açlık oruçları ile iligi deneyimlerime su yazıdan ulaşabilirsiniz.
Deneyimlerinizi ve sorularınızı onerilerinizi benimle paylasırsanız memnun olurum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder